Симитли ще печели от рафтинг

Симитли ще печели от рафтинг | StandartNews.com

Благоевград

Община Симитли ще печели от спускания с лодки във водите на река Струма. Кметството вече е изтготвило проект „Симитли – център на екстремните спортове”, който е на стойност 4,5 милиона евро.

Той предвижда развитието на рафтинга и на скалното катерене. Най-важното е, че общината среща огромна подкрепа от страна на населението в тази посока. 88% от пълнолетните жители приветстват идеята градът да се превърне в център за екстремни спортове - рафтинг спускания по река Струма в Кресненското дефиле, скално катерене в района на Коматинските скали, планинско колоездене. 

Все повече са мераклиите да карат лодки в участъка от Малкия до Големия тунел, който е най-доброто естествено трасе за рафтинг и каяк в цяла Европа. „Сигурно е, че общината ще извлече много дивиденти от този екстремен спорт. 

Идват хора от цялата страна и чужбина, плащат си, за да се спускат с лодки по течението на реката. Само е необходимо да се построят няколко хотела, за да има къде да настаняваме туристите. Всичко друго природата ни го е дала”, твърдят от кметството.

Над 85% от местните хората подкрепят намерението на кметството да инвестира сериозни средства в поддържането на трасе за рафтинг спускания по река Струма. Кресненското дефиле е природно богатство, а възможностите за практикуване на този спорт създават допълнителни предпоставки за успешното развитие на туризма, смятат симитличани.

Това сочи проучване на социологическа агенция, направено наскоро. Хора от общината вече притежават сертификати за гидове в бързи води по системата на IRF – Международната рафтинг федерация.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай